söndag, 21 mars 2010, 21:57

Recension av e-postverktyg: Campaign Monitor

Campaign Monitor är ett litet mjukvaruföretag beläget i Sydney, Australien. E-postverktyget Campaign Monitor lanserades 2004 och var ämnat för designers. Gänget bakom verksamheten hade tröttnat på fula e-postverktyg och e-postmallar och ville göra något snyggt och användbart. Idag har de över 100 000 användare i form av designers, byråer och direkta kunder.

Campaign Monitor skiljer sig från andra e-postverktyg på så sätt att man enkelt kan arbeta med verktyget som återförsäljare. Man kan via sitt eget konto ta in egna kunder och sätta sitt eget utseende på verktyget med egen logga och eget färgschema. Otroligt smart och det fungerar bra.

Registreringsprocessen
Det går att skapa ett gratis konto via hemsidan, och det är lika enkelt som att skapa ett konto hos MailChimp . Det tog inte mer än 30 sekunder att ta sig igenom processen och komma åt verktyget. En sådan tillgänglighet är guld värd när man är ute efter att snabbt testa och utvärdera flera e-postleverantörer.

Prisplan
Att testa verktyget och göra enstaka utskick är gratis, man betalar först när man skickar till mer än 5 mottagare. Man köper krediter och betalar fem dollar per utskick, plus en cent för varje mottagare när man har mindre än 50 000 mottagare. När antalet mottagare överstiger 50 000 sjunker priset per mottagare.

Användargränssnittet
Campaign Monitor har ett enkelt och nedskalat gränssnitt där man själv sätter utseende med eget sidhuvud och färgschema. Det anpassningsbara gränssnittet är en liten finess men gör dess större intryck och är verkligen en trevlig valmöjlighet för dig som återförsäljare. Det finns inga synliga spår av att verktyget är Campaign Monitor efter att du satt din egen företagsprofil på verktyget.

Verktyget har två grundvyer. En vy med översikt över klientkonton och en vy för kampanjer. Klientvyn är enkel och innehåller enbart klientkontohantering. Kampanjvyn är själva arbetsvyn och har en navigationsmeny med sex huvudflikar:

  1. Översikt
  2. Skapa/Skicka
  3. Hantera prenumeranter
  4. Rapporter
  5. Mallar
  6. Klientinställningar

Support
Det finns ett väldokumenterat hjälpavsnitt som täcker det mesta och ett diskussionsforum på hemsidan för hjälp och inspiration via andra webbdesigners och marknadsförare. Det finns också en resurssida med artiklar, tips, gratismaterial och inspirerande läsning. Campaign Monitors resurssida är öppen för alla via hemsidan och är en av våra personliga favoriter.

E-postlistor
Sektionen för e-postlistor känns väldigt komplett och är lika imponerande som i till exempel MailChimp. Allt som är kopplat till e-postlistor förutom import, export och segmentering går att anpassa. Det vill säga även anmälningsformulär, bekräftelsemail med mera. Möjligtvis är sektionen en aning mer teknisk än i MailChimp, men det är fortfarande enkelt för den som har vana av att jobba med HTML-kod. Hanteringen av prenumeranter, avregistrerade och studsar känns också enkel och rak på sak.

Utskick
När man skapar sin kampanj kan man välja att göra ett traditionellt utskick eller ett splittest. Den traditionella utskicksprocessen är pedagogiskt upplagd i fyra steg:

Kampanj -> Innehåll -> Mottagare -> Leverans

Man kan välja att själv koda och utforma sitt utskick med HTML, eller så använder man färdiga mallar. På Campaign Monitors resurssida finns det 30 gratis mallar att ladda ned och jobba med. Redigeringsmiljön för mallar känns stabil och går snabbt att lista ut på egen hand om man har vana av tidigare e-postverktyg.

Uppföljning
Rapporterna har alla väsentliga delar som rapporter för e-postutskick ska ha plus att man kan se vilken e-postklient mottagaren har öppnat mailet i. Denna rapportdel är något långt ifrån alla e-postverktyg har och är till stor fördel för webbdesigners vid utformning av grafiska utskick. Olika e-postklienter har nämligen olika stöd för HTML-kod.

En annan trevlig bonusfunktion på rapportdelen är iPhone-anpassade rapporter. Så fort ett utskick gått iväg kan man ta fram telefonen och kolla resultaten.

Slutsats
Tack vare att Campaign Monitor är enkelt och nedskalat är det inga problem att koncentrera sig på det man gör. Det är lättnavigerat och pedagogiskt upplagt. Möjligheten att ta in egna kunder i verktyget, ge dem egna konton och välja utseende efter egen företagsprofil är väldigt tacksamt.

Verktyget fungerar bra både för nybörjaren och den avancerade användaren. Det sparsmakade användargränssnittet garanterar att inget distraherar och krånglar till det.

Verktyget finns inte på svenska och att testa ett utskick i olika e-postklienter och spamfilter kostar fem dollar.

Campaign Monitor i tre ord: enkelt, stabilt och generöst.

www.campaignmonitor.com

Campaign Monitor förtjänar betyget 4 av 5 hjärtan.