måndag, 1 mars 2010, 20:06

Framgångsrik e-postkampanj

Jag vill visa ett exempel på en bra och framgångsrik e-postkampanj som dök ner i min inkorg förra veckan.

Först lite kort om avsändaren MacHeist. MacHeist är en organisation och ett koncept där man samlar ihop flera olika Mac-programvaror från flera företag, och säljer dem som ett paket till ett kraftigt reducerat pris. Programvaror som sammanlagt skulle kosta flera tusen kronor i normala fall får man vid en MacHeist-kampanj för ett par hundralappar.

Men förutom den stora kampanjen vill de bygga upp intresset och förväntningarna. Och det gör de med en liten förkampanj. Och det är den här kampanjen jag fick ta del av förra veckan, som jag tänkte beskriva.

Den gick till så att jag fick ett mail från ”MacHeist directorate”, organistationens ledning. Lite speciellt att sätta som avsändarnamn tycker jag och jag tror att det får en del att haja till.

Mailet är skrivet som ett personligt brev med skrivmaskinstypsnitt och kommer från en lagerlokal som syns i bakgrunden av mailet. Otroligt snyggt mail! Man skriver i brevet att man är mitt i arbetet med att lasta av programvaror och paketera den kommande kampanjen. Men, en låda innehållandes tonvis med kopior av programvaran ”Squeeze” har trillat av lastbilen och programlicenserna är faktiskt helt lagliga. Jag får gärna gå dit och plocka ett exemplar om jag vill. Helt gratis. Med programmet ”Squeeze” får jag mer hårddiskutrymme vilket sparar plats för det kommade programpaketet.

Mailet ser ut så här:

Jag klickar på ”Hämta mitt gratisexemplar” och kommer till lagerlokalen på hemsidan. Och där ligger lådan som trillat av lastbilen, full med programlicenser.

Så här ser hemsidan ut:

Jag klickar på lådan och får ladda hem programmet ”Squeeze” och en giltig progamlicens. I samma stund frågar programutvecklaren om de får skicka erbjudande till mig i fortsättningen och det är ju svårt att inte ge dem tillåtelse i detta fall. Det har precis gett mig ett gratis program som annars kostar någon hundralapp.

Jag får även på hemsidan skymta ett par av de programvaror som man lastar av lastbilden via den lilla etiketten utanpå lådorna. Programvaror som ingår i den kommande kampanjen alltså.

Jag får programmet ”Squeeze” gratis:

Allting är mycket genomtänkt och enhetligt.

Vad de har gjort är att de helt enkelt byggt upp en liten kul historia eller händelse kring den här programvaran och paketringsprocessen. Dels för att öka intresset inför den stora kampanjen och dels för att upprätthålla egegemanget hos mottagarna. Det här är en process som verkligen aktiverar mig som mottagare, det är nästan svårt att inte agera. Programvaran är av den typen som alla kan ha nytta av. Klart man laddar ner ett exemplar.

Den här lilla kampanjen samkör de även på Twitter och de får full aktivitet med många tack och beröm på sin Facebook-sida. Ryktet höjs till skyarna.

Att bygga upp en sån här kul grej kring ett utskick tror jag är något av det bästa man kan göra med e-postmarknadsföring. Det är så här jag hoppas att morgondagens e-postkampanjer i Sverige kommer att se ut. För vi är långt efter vad de är i till exempel USA.

De som skickar ut ett traditionellt nyhetsbrev och inget mer har inte en chans att mäta sig med dem som sätter igång kampanjer av det här slaget. De kommer att blekna i jämförelse.

Du som skickar e-post, använd hemsidan och samkör den med dina e-postutskick. Bygg upp en process som börjar i mailet och fortätter på webben. En uppmaning till handling, en berättelse eller ett litet webbäventyr. Det kommer att ökat intresset och engagemanget kring dina produkter, dina tjänster och ditt företag.

Skicka inte ett nyhetsbrev där du bara listar månadens nyheter. Med lite fantasi kommer du längre. Dra då hellre ner på antalet utskick och lägg energin på att göra utskicken till små roliga kampanjer istället.

Bygg upp kampanjen med ett enhetligt tema och låt temat gå genom alla din internetkanaler tiden kring ditt utskick. Gör utskicket enkelt men inte för enkelt, var lite kreativ. Och framförallt, aktivera läsaren i mailet. Om utskicket är ett budkap, var tydlig och se till att det inte finns andra budskap som snor uppmärksamheten, koncentrera det kring huvudbuskapet. Och ge något av värde.

Sen kan du till exempel använda Twitter för att låta andra sprida och ytterligare stärka kampanjen, och Facebook för att få feedback på kampanjen.

PS. Sitter du på en Mac och läser det här blogginlägget den 2 mars, är det fortfarande 24 timmar kvar på den här kampanjen. Du kan få ditt gratisexemplar av programvaran ”Squeeze” genom att gå in på www.macheist.com och klicka på lådan som trillat av lastbilen.

Programmet Squeeze klämmer ihop mappar så att innehållet på hårddisken tar mindre plats. Praktiskt om man sitter på en laptop och har en lite mindre hårddisk.

Den här e-postkampanjen får 5 av 5 hjärtan i betyg.