måndag, 2 juli 2012, 21:44

Notiser, preheaders och förhandsvisning

Jag har skrivit om preheadern i e-post några gånger tidigare men jag tycker att det är dags för lite fler exempel på varför den är så viktig. Det händer mycket med e-postklienternas förhandsvisningslägen just nu och det gäller att hänga med.

Preheader är det man kallar den första biten text i ett mail. Det är den biten text som e-postklientens förhandsvisning plockar ut och visar efter avsändarnamn och ämnesrad i inkorgen bland annat. Men den visas även som notiser numera. Notiser används på bland annat Mac, iPhone och iPad.

De flesta lägger preheadern uppe i vänstra hörnet, precis som vi själva brukar göra. Så här ser det ut när jag får vårt e-brev som en mailnotis på min Mac:

Det här är vårt eget e-brev och vi har noga valt ut de delar vi vill ska synas i förhandsvisningen. Vi placerar dessa i toppen av mailet. Jämför det inringade med vad du ser i förhandsvisningen ovan:

Det blir inte helt felfritt eftersom det kommer in länktexter i förhandsvisningen men den raden vi vill framförallt ska synas kommer åtminstone först, det vill säga ”Fem frågor om e-post”. Ett fel många gör, som du bör undvika, är att ge webbversionslänken för stort utrymme i preheadern och lägga denna först. Det blir en ganska poänglös text som tar upp nästan hela förhandsvisningen:

Du ödslar en viktig del i din e-postmarkndsföring med tanke på hur tidigt avändarnamn och ämnesrad ibland klipps av. Förhandsvisningen får betydligt mer utrymme i moderna e-postklienter.

Sarah och jag tog oss en rejäl funderare kring detta när vi satte ihop vårt kunskapsbrev. Förutom att mobilanpassa brevet lyfte vi ner knappar, datum med mera för att ge introduktionstexten all uppmärksamhet i förhandsvisningen. Vår introduktionstext blir då samtidigt vår preheader:

Vi kom fram till att det här var ett ganska bra sätt att utnyttja förhandsvisningen och beskriva brevets innehåll efter användarnamn och ämnesrad:

Så fundera gärna på hur du utnyttjar din egen preheader:

  • Får den tillräckligt med utrymme?
  • Beskriver den vad mottagaren kan förvänta sig i brevet?
  • Passar den ihop med användarnamn och ämnesrad?
  • Ligger det länktexter eller dylikt i närheten av preheadern som riskerar att komma med i förhandvisningen?

Testa preheadern i kombination med avsändarnamn och ämnesrad på olika e-postklienter och mobila enheter.

Apples e-postklienter samt notiser som förekommer på iPhone och iPad använder till exempel förhandsvisning för att beskriva inkommande mail. Så här ser det ut på iPhone och iPad:

Apples kommande operativsystem Mountain Lion som kommer nu i sommar kommer att få samma notissystem som iPad och iPhone. Apples skärmdumpar avslöjar att även här får alltså preheadern och förhandsvisningen av mail allt större utrymme:

Något att ha i tankarna när du utformar dina brev.