torsdag, 27 oktober 2011, 21:51

Vad lägger ni i brevfoten?

Jag skrev precis ett inlägg på I love e-commerce om bottennavigering på en webshop. I nästan alla dom exempel som jag visar så finns en anmälan till nyhetsbrevsprenumeration längst ner på sidan. I alla år som jag har jobbat med e-post så har jag sagt att den ska ligga längst upp på sidan… Men jag är inte så säker längre, framför allt när det gäller e-handelssjater. Lena min kollega som är Mystery eShopper-expert (testar e-handelssajter genom att agera kund) och jag har nu sett hur mycket det kan ge att lägga värdefull information längst ner på sidan.

Uppmärksamma var du själv söker efter all annan information som INTE tillhör produktkategorierna i en webshop. Så fort du vill komma åt kundtjänst, dela på facebook, se i vilken stad företaget befinner sig. Var tittar du då det? Jo, oftast längst ner på sidan. Därför är det en ganska god idé att lägga ”anmälan till nyhetsbrev” just där.

Se exemplen:

Tydlig genom fältet samtidigt som en ikon och knapp visar vad det handlar om. Designen är också väldigt snygg utan att det blir för mycket.

Det här är väldigt snyggt men i och med färgerna kan det blir något svårt att hitta just rutan för anmälan. Men den ligger i botten ihop med kategorierna.

Om vi sen går till själva nyhetsbrevsfoten så skulle jag rekommendera er att lägga kontaktinformation samt kategorierna där. Har ni en stor andel som klickar på kategorierna i brevfoten kanske de tyder på att ni inte har gett dem information de vill ha men att de vill veta mer av er. Då kan klickstatistiken hjälpa er hitta rätt. Klickar majoriteten i slutet på brevet på en vis kategori är det kanske det du ska skriva mer om i fortsatta brev. Här är ett exempel på det:

Ett exempel på brevfot från en restaurang där har de valt att lägga öppettider samt hur de bokar bord. Dessutom finns telefonnummer och möjlighet att följa dem på twitter. Det är ett riktigt bra brev där de är väldigt tydliga med vad alla menyer kostar… vad tror ni man söker efter möjlighet att boka bord när man sett ett bra erbjudande? Jo, i botten på brevet.

Titta på er statistik. Visst har ni inte sämst klickfrekvens längst ner i brevet? Ändå lägger vi ofta det vi själv tycker är minst intressant längst ner…

Lycka till med era fötter!

Sarah @@@@@