fredag, 2 juli 2010, 17:08

Skärp er!!!

Som jag tidigare nämnt så gör vi en undersökning för första gången detta året. Mystery shopper heter den och utförs på e-handlare. Den går till precis som i fysisk butik att vi provar och genomför b la köp, skickar tillbaka varna i retur och testar kundservice. Vi testar e-butiker på 280 punkter och det är ett riktigt hästjobb. Men när vi har alla siffror och ska titta på hur det ser ut så börjar det blir riktigt intressant.

Det jag skulle vilja lyfta fram är siffrorna för e-post.

Jag skulle vilja sammanfatta det med att jag på fullaste allvar övervägt att hälsa på de e-butiker vi testat för att ta dem i örat och fråga vad de sysslar med. Utan att avslöja för mycket så kan jag säga att det är bara en tredjedel som överhuvudtaget sysslar med någon form av personifierade brev. Det kan vara så enkelt som att fläta in namn och stad… Vad är det?? En tredje del av 20 stora, framgångsrika e-handlare! Och det när ni har all statistik om er kunder och ni sitter på enkla tekniska verktyg för att göra så mycket mer än generella nyhetsbrev!?

Det som dock upprörde mig mer var hur många utan e-handlare som har förifyllda checkboxar så att kunderna mer eller mindre är omedvetna om att de blir prenumeranter både på generella nyhetsbrev och på personifierade brev. För generella nyhetsbrev var det t ex 63%. Hela 63%! Det är inte ok, kära e-handlare. Era kunder och möjliga kunder ska få välja själv om de vill ha era brev eller inte!! Inte bara sett ur ett etisk perspektiv utan också för att ni riskerar att försämra er leveransbarhet. Får mottagaren ett brev som de inte förstår att de anmält sig till är risken ganska stor att de klickar i skräppostknappen och med många såna ”knapptryck” så har ni ett sämre rykte i e-postvärlden och kan riskera att inte komma fram till hela domäner. Undersökningen kostar 2 950 kr och kan beställas här.

Sen kan jag inte låta bli och rikta en del kritik till alla e-postleverantörer. Se till att hjälpa era kunder att ta hand om den här kommunikationskanalen på ett bättre sätt… För ni vill väl fortsätta sälja som ni gjort hittills??

Nu ska jag lugna ner mig med ett glas vin i solen!

Sarah @@@@@