tisdag, 22 juni 2010, 23:23

Något är fel men du kommer aldrig att förstå vad det är

Har du hört talas om McArthur Wheeler? Mannen som rånade två banker i Pittsburgh, i dagsljus, utan maskering.

Övervakningskamerorna var anledningen till att han kunde gripas – såklart.

Varför gjorde han då det här? Var han en idiot? Nej, faktiskt inte.

Wheeler var övertygad om att ett ansikte gnuggat med citron inte kunde fångas på bild. Han hade testat detta på sig själv med en polaroidkamera och citronsaft i ansiktet och mycket riktigt dök han inte upp på bilden. Troliga orsaker till detta är att filmen var dåig, kameran var ojusterad eller helt enkelt att han riktade kameran bort från ansiktet när han tryckte på utlösaren.

Man har studerat förteelsen och kallar den Dunning Kruger-effekten; inkompetens blockerar förmågan att igenkänna inkompetens.

När folk är inkompetenta i strategierna de antar för att nå framgång och tillfredsställelse, lider de en dubbel börda. De drar inte bara felaktiga slutsatser och gör olyckliga val, men deras inkompetens berövar dem möjligheten att inse detta. Istället, som i Mr Wheelers fall, lever de med det felaktiga intrycket att det går bra för dem.

Så även om du nu är den mest ärliga, opartiska person som du skulle kunna vara, skulle du fortfarande ha ett problem – nämligen, när din kunskap eller expertis är ofullständig, är du helt ovetandes.

Man skulle kunna säga att tecken på intelligens är att veta att det finns saker du inte vet att du inte vet.

En ganska kul men samtidigt tragisk historia.

Hur gör du nu när du sätter ihop ditt nyhetsbrev? Gör du som Wheeler, gör en test, känner dig nöjd och skickar?

Många gör så. Gör inte så du. Uppoffra ett traditionellt nyhetsbrevutskick och gör något du aldrig gjort förut. Håll dig inom ramen av vad som är etiskt och undvik billiga, praktiska tips och tricks. Strunta i A/B-tester, mottagaranpassade avsändarnamn och ämnesrader. Tro inte på alla praktiska tips för en stund och kom fram till något helt annat.

Du vet att det finns saker du inte vet att du inte vet.

Källa: The Anosognosic’s Dilemma: Something’s Wrong but You’ll Never Know What It Is (Part 1)