måndag, 17 maj 2010, 19:40

Varför e-post alltid är att räkna med

En del spår att framtiden för e-post ser dyster ut med tanke på alla sociala medier som är på framfart. Och det är väl inte konstigt. Att kändisar i USA har fler följeslagare på Twitter än Sverige har invånare säger väl en del.

Det här är vad jag tycker…

För det första. E-post är en öppen standard och en fri kommunikationskanal. Ingen äger e-post och ingen bestämmer hurvida du får och inte får nyttja kanalen.

En av de grundläggande tankarna med internet, förutom fri information, var gemensamma och globala standarder för kommunikation. E-post bygger på dessa värderingar. Dagens sociala nätverk däremot bygger på egna standarder och är privatägda, slutna system.

De största sociala medierna idag är företag där personer med ekonomiska intressen står bakom. De bestämmer hur du får använda tjänsten och de kommer alltid att vända det till egen fördel.

Öppna standarder som e-post försvinner aldrig medan exempelvis Facebook kan gå omkull, köpas upp eller ändra inriktning vilken dag som helst.

För det andra. Det krävs alltid en e-postadress var än du registrerar dig på internet. E-post är en primär del av internet. Alla tjänster behöver en e-postadress att skicka användarnamn och lösenord till samt kvitton. Inget socialt nätverk har lust att skicka användarinformation till ett annat konkurerande socialt nätverk.

För det tredje. E-post är ett arbetsredskap. Ett sätt att distribuera konfidentiell företagsinformation. Något som sociala nätverk aldrig kommer få förtroendet att få leverera.

Sociala nätverk som Facebook är här för att regera, ett tag. Precis som Lunarstorm. Men längre än så tror jag inte det håller. De sociala nätverk som kommer att leva kvar länge är de som planerats långsiktigt, är integrerarbara och strävar efter gemensamma, öppna standarder. Och där man dessutom värnar om den privata integriteten. Alternativ som dessa har för övrigt börjat titta fram.

Just därför tror jag e-post är en av de kanaler som fortfarande står sig efter att stormen lagt sig. Många andra däremot, kommer att falla.