söndag, 18 april 2010, 22:18

Spam, spam, spam

Antalet spam var 6 % mer första kvartalet 2010 jämfört med samma period 2009 enligt Postini, Googles säkerhetstjänster för webb och e-post.

På Barracuda Networks, som också arbetar med bland annat webb- och e-postsäkerhet, blockerade man på en onsdag runt 1,8 miljarder spam.

Samtidigt har den totala volymen minskat med 12 % från fjärde kvartalet 2009 till första kvartalet 2010. En möjlig anledning till de positiva siffrorna är att flera stora spamnätverk bestående av kapade datorer blockerades eller skadades av säkerhetsexeperter under 2009 och vid årsskiftet. Ännu fler så kallade botnets kommer att saboteras under 2010, enligt Google. Hurvida detta kommer påverka den totala volymen vet man däremot inte. Spammare har förmågan att bara efter ett par dagar komma igång igen efter en motattack.

En annan anledningen till att enorma mängder spam får lov att fara fritt beror bland annat på att stora internetleverantörer blundar för den cyberkriminalitet som förekommer.

Populärt i spamutskicken just nu är billiga droger, kändisskvaller, bluffar och bedrägerier.

Källor:

Q1’10 spam & virus trends from Postini

Seas of Spam Keep Rising, Despite Efforts to Hold Back the Flood

Personligen får jag just för tillfället knappt ett enda spam i min inkorg via Gmail. Undantaget är svenska spam, som alltid slinker igenom, men dessa är ytterst få. Googles spamfilter och brandväggar verkar blockera allt annat och endast ett legitimt mail hamnade av misstag i skräpposten hos mig under 2009, vad jag kunnat se. Det var ett amerikanskt mail med produktinformation från ett företag jag tidigare varit i kontakt med.

Hur ser det ut hos dig i år?

Hur många svenska spam får du?

Se resultat

Loading ... Loading ...