måndag, 22 februari 2010, 13:00

E-postverktyg och pekskärmsdatorer

Om man kollar på dagens moderna mobila enheter – Android-mobiler, iPhone, läsplattor och nu senast Apples iPad. Man kan ju undra om muspekarens storhetstid snart är över. De mobila enheterna med pekskärmar är iallafall på stark frammarsch och muspekaren börjar så smått fasas ut.

Det här måste ju innebära att många webbapplikationer som kräver en muspekare förr eller senare måste anpassas för alla dessa pekskärmar. Det är jag säker på. Surfa med en iPhone till exempel och prova ett par webbapplikationer så förstår du vad jag menar. När muspekaren försvinner är det många applikationer på webben som inte längre är tillgängliga. Och det här gäller även ditt e-postverktyg. Om du inte kan använda ditt e-postverktyg utan muspekare, det vill säga genom att enbart klicka, kommer du inte att kunna använda det på Apples iPad och många andra pekskärmsdatorer som kommer ut på marknaden i år.

Tänk på det när det är dags att investera i ditt nästa e-postverktyg, om det är viktigt med åtkomst från en pekskärm det vill säga. Då ska det ska vara klickbaserat. Nyckelfunktioner beroende av ”drag and drop” och ”mouseover” bör inte förekomma. Det kan gärna få lov att finnas där av estetiska skäl men se till att det inte hindrar dig från att använda verktyget på en pekskärm.