lördag, 20 mars 2010, 12:43

Fungerar nyhetsbrevet i Lotus Notes?

Den här artikeln författades av Christopher Månsson för Apsis Sweden AB, 2007 – 2009.

Med 140 miljoner licenser och 46 000 företag som användare är Lotus Notes en vanlig syn på kontor runt om i världen.

Precis som andra sviter av kontorsprogram strävar Lotus Notes efter att vara ett flexibelt system med många funktioner i ett och samma system: e-post, kalender och schemahantering bland annat. Möjligheterna till personlig anpassning är stora – något som kan vara både positiv och negativt.

I vissa fall har nämligen funktionaliteten en baksida. Vi på Apsis har många kunder som brottas med problem kring e-postklienten Lotus Notes. Breven ser inte ut som man vill, och vissa attribut (kommandon) i kodningen hoppas helt enkelt över. Om man exempelvis ställer in en annan höjd och bredd på en bild så visas ändå den ursprungliga bildstorleken, vilket inte passar brevet alls. Detta beror mycket på inställningar, naturligtvis, men vi har tittat lite närmare på vad som händer med breven och vad som ställer till det utseendemässigt på dem.

När det gäller HTML-mail är Lotus Notes egentligen en ganska mottaglig e-postklient. Merparten av de nyhetsbrev vi på Apsis testar i e-postklienten ser ungefär ut som de ska och de regler som gäller för formgivning av nyhetsbrev är jämförbara med reglerna för Outlook 2007. Det innebär att bland annat bakgrundsbilder, skuggeffekter och färgtoningar ställer till problem.

Trots det hyfsade HTML-stödet bör man tänka till om man funderar på att formge nyhetsbrev för Lotus Notes-mottagare. Detta på grund av de ofantligt många olika inställningar mottagaren kan tänkas ha. Ofta sitter han eller hon bakom stängda dörrar i en Lotus Domino-miljö och det innebär att man omöjligt kan gissa sig fram till hur breven ser ut när de kommer fram. I denna artikel har vi gjort tester mot en och samma version av Lotus Notes för att ge en bild av hur olika breven kan se ut när de når mottagaren.

1. Apsis nyhetsbrev sett i en e-postklient med fullständigt HTML-stöd och normala inställningar (Apples Mail). Nyhetsbrevet ser ut exakt som det ska.

2. Apsis nyhetsbrev ser i stort sett ut som det ska med enbart Lotus Notes och standardinställningar. Det enda fel man kan urskilja är en vit linje längs brevets högerkant vilket syns tydligt i brevets övre högra hörn. Problemet uppstår förmodligen av att någon del i nyhetsbrevet trycker ut brevet 1 pixel. Justeringar kan möjligtvis göras för att få det helt bra, men resultatet är helt acceptabelt.

3. Apsis nyhetsbrev i samma version av Lotus Notes hos en annan mottagare med särskilda inställningar i antingen e-postklienten eller globala serverinställningar för inkommande mail. Här trycks brevets bredd ut till 100 % av e-postläsarens fönster. Vilka inställningar just den här mottagaren har vet vi inte exakt men justeringar och tester till den här mottagarens klient kan göras för att förbättra resultatet. I värsta fall får man skala ner brevet utseendemässigt så att den bakomliggande koden blir enklare.

De metoder vi på Apsis tillämpar är bland annat att testa brevet mot den aktuella mottagargruppens miljö och sedan koda om brevet och skicka ett antal gånger tills det ser korrekt ut. Men en enklare lösning är att släppa alla höga layoutambitioner och utgå från ett traditionellt brev, en enskild textspalt med avsändarens logga och kanske enstaka bilder. Komplexa former med flera spalter, boxar, rutor, ramar och detaljgrafik ställer nämligen oftast till det rejält hos vissa mottagare.

Att tänka på när du planerar dina Lotus Notes-brev:

  • Sträva efter den enklaste formen
  • Skriv alltid ut mått för både höjd och bredd på dina bilder
  • Undvik layout som kräver en HTML-struktur med tabeller i tabeller
  • Undvik ramar, bakgrundsbilder, skuggeffekter, färgtoningar och detaljgrafik