söndag, 21 mars 2010, 18:00

Ankarlänkar gör långa brev lätta att läsa

Den här artikeln författades av Christopher Månsson för Apsis Sweden AB, 2007 – 2009.

Du har säkert stött på hemsidor med väldigt mycket innehåll, där man hjälper dig som läsare att hitta rätt med hjälp av interna länkar, så kallade ankarlänkar. Länkar som tar dig vidare till en viss sektion på samma sida.

Ofta brukar dessa länkar ligga inledningsvis, som en innehållsförteckning. Du klickar exempelvis på länken som heter ”Till Kapitel 2” och webbläsaren skickar dig längre ner till just kapitel 2 på samma sida.

Det här är så klart väldigt användbart i många fall. Man uppnår ett upplägg som inte är beroende av undersidor. Perfekt för långa mail helt enkelt, för visst fungerar det här även i mail? Ja, för en gångs skull.

Det finns alltid risk att enskilda e-postklienter kommer att protestera, men vanligtvis är ankarlänkar inga problem. Ett litet test på hur bra stödet är följer lite längre ner i artikeln.

Tänk på att du i normala fall inte får någon klickstatistik på ankarlänkar. Tänk också på att du introducerar ytterligare ett sätt för läsaren att navigera sig fram i ett mail. Det är inte säkert att ankarlänkar upplevs så självklart i ett mail som de upplevs på webben.

Så här gör du ankarlänkar (med HTML):

Du sätter ett ankare på den sektion du vill att man ska kunna hoppa till. I det här fallet döper vi ankaret till ”kapitel2″ och lägger det runt rubriken:

<a name=”kapitel2”></a>

Ankaret ser nästan ut precis som en länk, men har attributet ”name” istället för ”href”.

För att hoppa till denna sektion med en vanlig länk skriver vi en brädgård och ”kaptiel2″ som adress i länken:

<a href=”#kapitel2”>Kapitel 2</a>

Svårare än så här är det faktiskt inte.

Ankarlänkar i ett mail

Koden bakom

Har du redan ankare på hemsidan kan du skicka läsaren till dessa från nyhetsbrevet på samma sätt genom att lägga till hemsideadressen i länken, innan brädgården:

<a href=”http://www.till-min-hemsida.se#kapitel2″>Kapitel 2</a>

Ett test i 9 välkända e-postklienter gav positivt resultat. Ankarlänkar fungerade i samtliga.

  • Outlook 2002
  • Outlook 2007
  • Hotmail
  • Gmail
  • Yahoo Mail
  • Apple Mail
  • iPhone Mail
  • Telia Webmail
  • Lotus Notes 8.5