onsdag, 12 augusti 2009, 18:07

Skaffa prenumeranter till nyhetsbrev

Jag får ofta frågan ”hur skaffar man flera prenumeranter till sitt nyhetsbrev?”. Vi har nämnt detta förut men det tål att upprepas.

Ett utav de största misstagen man gör när man startar ett nyhetsbrev är att man fokuserar så mycket på att informera externt om brevet så man glömmer att informera internt. Flera gånger när jag fått denna fråga så frågar jag tillbaka. ”Vet era säljare, ordermottagare, kundservice, support mm om att ni har ett nyhetsbrev?” Svaret är ofta att man inte vet. Och även om de vet att ett nyhetsbrev existerar så har de ingen aning om vad det ger dem för positiva effekter i just deras position. Här kommer några tips om hur ni kan engagera era kollegor så ni får mer snurr på anmälningarna.

  • Visa era kollegor vilken typ av information ni får ut efter ett nyhetsbrevsutskick. När en VD eller säljare ser hur många som öppnat, vilken länk de klickat på, vilken tid osv så är engagemanget betydligt mer påtagligt och de ser snabbt vilka fördelar det innebär för dem. Ta med utskrifter på måndagsmötet och visa vilken kunskap ni får om era prenumeranter genom e-postmarknadsföring. Helt plötsligt är det betydligt roligare för flera att prata om nyhetsbrevet.
  • Var noga med att påpeka att de finns fördelar för flera avdelningar att engagera sig. Kanske de kan göra egna inlägg eller göra egna utskick?
  • Visa säljare, support mm att de kan se statistik ner på individnivå och låt dem ha tillgång till informationen. Då kan de ge mer individanpassad information när de har den personliga kontakten. Framför allt för säljare som kan se om deras kunder har bytt adress, läser en viss typ av information mm. På så sätt lär de känna sina kunder och kan på ett helt nytt sätt se var intresset ligger. Dessutom kan de följa upp på ett mer effektivt sätt. Men använd ett gott omdöme.
  • Lägg upp en plan om hur flera avdelningar kan vara med och bidra till er e-postmarknadsföring på sikt. Supporten kanske kan skicka ut utbildningsbrev som hjälper era kunder att använda ert system bättre. Utvecklare kanske kan informera om nya funktioner eller vad som planeras i framtiden. Ordermottagare kanske kan informera om nya procedurer när de beställer varor. Marknadsavdelningen kanske kan skicka ut goda råd och tips om de ämnet ni behärskar… Låt respektive avdelning vara med och planera. Ni kan säkert komma på vad som skulle passa för just er och era avdelningar.

Det finns mycket som kan sägas kring detta men någon av punkterna kanske kan vara som en nytändning i det ständiga jagandet efter nya läsare.

Lycka till!