fredag, 22 maj 2009, 21:38

Roligare design som fungerar

Den här artikeln författades av Christopher Månsson för Apsis Sweden AB, 2007 – 2009.

Du som skapar e-postutskick och har läst våra artiklar tidigare har säkert börjat få lite koll på vad som är tekniskt möjligt att göra i ett e-postutskick rent utseendemässigt. Om du är trött på begränsningarna kommer här ett bra tips på hur du kan göra roliga brev som fungerar även om bilderna är blockerade.

Låt oss säga att ditt brev har stor chans att både tränga genom spamfilter och se bra ut när bildblockeringen slår till. Detta tack vare att brevet har bra balans mellan text och bild. Du använder inte enbart bilder, ingen tung grafik och har aldrig text i dina bilder.

Du har också tänkt på att det ska se bra ut i alla stora e-postklienter och använder inga bakgrundsbilder. Du har tillämpat det vi senaste tiden påpekat är viktigt för att brev ska komma fram och se bra ut. Snickrat ihop det optimala e-postutskicket helt enkelt.

E-postinbjudan

Det är då du inser att det ser lite trist ut. Det här var en inbjudan och du hade tänkt att den skulle locka till fest. Men alla tumregler och begränsningar satte stopp för kreativiteten.

Går det att lösa eller är det helt enkelt inte meningen att man ska kunna göra grafiskt eleganta e-postutskick? Klart det går att lösa! Du måste bara tänka om, utnyttja det som verkligen fungerar och få det att se grafiskt tilltalande ut trots begränsningarna.

Det låter säkert konstigt. Men låt oss ta bakgrundsfärger som ett exempel. Det finns stöd för bakgrundsfärger i så gott som alla stora e-postklienter, med Outlook XP som undantag. Och det här är faktiskt allt vi behöver i det här fallet.

Vi letar helt enkelt upp en bild med en stor jämn färgyta, byter ut denna del av bilden mot en bakgrundsfärg och där lägger vi texten. Det kommer att se ut som en bild, eller rent av som en bakgrundbild. Men det är fortfarande text och bild separarade från varandra.

Så här funkar det

E-postinbjudan

Vi väljer en bild med en stor yta där vi kan ha vår text.

E-postinbjudan

Vi delar upp bilden i rutor (flera bilder) och försöker få ut en så stor yta som möjligt för texten. Den här rutan kommer inte att bli en bild utan ett textområde med bakgrundsfärg.

E-postinbjudan

När det når mottagaren ser det ut som en enda stor bild, men är egentligen flera små bilder och text på en bakgrundsfärg.

E-postinbjudan

Om mottagaren har bildblockering aktiverat kommer textbudskapet fortfarande fram.

Du kan såklart applicera det här tänket på mer än inbjudningar – det är bara fantasin som sätter gränser.

Bekräftelsemail

Skickar du transaktionsmeddelanden när dina paketförsändelser lämnar lagret skulle du till exempel kunna meddela kunden med hjälp av just ett paket. Snyggt, enkelt – och det fungerar!