fredag, 13 maj 2011, 07:41

Exempel på nyhetsbrevprenumeration med dubbel opt-in

Jag skrev tidigare ett inlägg i tre delar om hur man kan skaffa fler prenumeranter med hemsidan.

Du hittar det här:
Del 1/3 – Utvärdera nuvarande lösning för anmälningar
Del 2/3 – Förenkla anmälningsprocessen
Del 3/3 – Optimera anmälningsprocessen

Det kom en del positiva mail och kommentarer efter detta inlägg från flera som genast ville testa och en del av er verkar ha fått samma goda resultat som vi själva. Kul!

Men hur mycket jobb ligger egentligen bakom en anmälningsprocess med det som man kallar för dubbel opt-in?

Sarah och jag satte ihop en anmälningsruta senast nu i veckan. Antalet steg kan variera men består ofta av fem stycken – tre HTML-sidor och två mail.

Man kan korta ner stegen här nedanför till tre, jag ska förklara hur lite senare, men vi valde den långa vägen den här gången.

  1. Anmälningsformulär
  2. Landningssida efter anmälan
  3. Bekräftelsemail med länk för bekräftelse
  4. Landningssida efter bekräftelse
  5. Välkomstmail

Vad du lägger för extra information, på vilken sida, kan du experimentera med själv. Testa dig fram och tänk igenom flödet.

Så här blev vår process i sin helhet.

Anmälningsformuläret gjorde vi i form av en enkel guldram som sticker ut på sidan.

Anmälningsformulär

Landningssidan efter anmälan fick också en guldram för allt ska bli enhetligt och vi berättar på denna sidan att du måste klicka på länken i bekräftelsemailet vi skickat. Vi talar också om att dina uppgifter inte kommer att hamna i fel händer.

Landningssida efter anmälan

I bekräftelsemailet med länk för bekräftelse väljer vi att inte distrahera mottagaren med någon annan information. Det är enbart ett klick vi vill ha här.

Bekräftelsemail

landningssidan efter bekräftelse väljer vi att tala om hur ofta brevet skickas. Vi skulle kunna berättat detta innan anmälan, men väljer att sprida ut meddelandena i flera mindre steg för att folk ska orka läsa allt.

Bekräftad prenumeration

I välkomstmailet bekräftar vi de uppgifter du anmält dig med och vi påminner om artikelsidan på vårt forum. Vi uppmanar också till kontakt om du har några frågor.

Välkomstmail

Så ser det alltså ut! Många steg kan tyckas men ibland är det nödvändigt för att allt ska kännas korrekt för dig som prenumerant. Det är ju trots allt en prenumeration även om den är gratis. Undvik anmälningsprocesser där du fyller i din e-postadress och sen händer inget mer.

Ska du ta dig an det här så ha en nörd till hands. Många e-postverktyg tillhandahåller standardsidor för anmälningsformulär, men vill man ha det anpassat till hemsidan så är det HTML-kod som måste skrivas. 5 sidor HTML-kod i det här fallet. Tre webbsidor och två HTML-mail.

Du kan korta ner processen till tre steg om du väljer att hoppa över landningssidan efter anmälan och struntar i välkomstmailet. Men tänk på hur du utformar meddelandena som då dyker upp på sidan vid en anmälan. Har du en liten anmälningsruta ska den gärna få växa på höjden om meddelandena dyker upp direkt i denna.

Ett exempel: Innan Sarah och jag aktiverade en separat landningssida fick vi det här resultatet.

Misslyckad anmälan

Det finns givetvis även en avanmälningsprocess som hör till anmälningsprocessen, men den består av betydligt färre steg. Jag visar den i nästa inlägg!

Anmäl dig gärna på kunskapsbrevet på Nordic eCommerce Knowledge, om du är intresserad av e-handel.