onsdag, 11 maj 2011, 18:50

Email phishing – klicka aldrig i mail som ber dig verifiera person- eller kontouppgifter

Efter ett fantastiskt Nordic eCommerce Summit förra veckan har jag först nu börjat kolla mailen på vissa mailkonton igen. Ja, jag har jättemånga mailkonton.

En annan anledning är att jag gav min MacBook en flaska vatten kvällen innan presentationer skulle upp på stora skärmen på Nordic eCommerce Summit. Jag vet inte när jag var så frustrerad senast men jag tackar dagens moderna toaletter för att allt löste sig. Jag har aldrig sett någon apparat blåsa vatten ur och torka en dator så effektivt som handtorken på en modern herrtoalett.

Hur som helst, datorn är helt återställd, men en av mina mailboxar är full av så kallade phishing mails från stora företag. Visa, Mastercard och PayPal bland andra. Blocket verkar också vara avsändare på vissa av dessa mail. Mailen är på svenska och ser ganska trovädiga ut om man bara slänger ett nabbt öga och de kommer från avsändaradresser hos VISA och PayPal. Så se upp! Vad ni än gör, klicka inte på länkar i dessa mail. De är falska och är ute efter person- och kontouppgifter.

Så här kan de se ut:

PayPal phishing email

VISA phishing email