måndag, 15 november 2010, 08:46

Öka trafiken till hemsidan med sökmotoroptimerat nyhetsbrevarkiv

Jag har jobbat med e-postmarknadsföring i fyra år och sitter idag på en webbbyrå där jag fortfarande jobbar med e-postmarknadsföring. Men jag jobbar också med design, webbutveckling och sökmarknadsföring. Det är kul när man kan binda ihop alla delar och ser hur den ena driver den andra.

Sarah och jag tänkte ge er ett riktigt bra tips på just detta. Det här är en idé som Sarah kläckte och det är till alla er som arbetar med e-postmarknadföring.

Och här ska ni uttnyttja både era befintliga och framtida nyhetsbrev och andra e-postutskick.

Att sökmotoroptimera en hemsida innebär att man optimerar textinnehållet och den bakomliggande HTML-koden för att öka trafiken till webbplatsen. Men det är en ganska skitig bransch med många fula knep. Många spammar till exempel sökmotorerna genom att skapa länkar in till hemsidan från andra hemsidor som egentligen inte är relevanta för verksamheten. Vilket i sin tur gör att sökmotorn värderar hemsidan högre.

Men man kommer minst lika långt om man jobbar långsiktigt och ärligt med relevanta länkar och med relevant innehåll.

Och här kommer era nyhetsbrev in i bilden.

Det ni kan göra, om ni vill jobba ärligt och långsiktigt, ni kan samla alla era nyhetsbrev och skapa ett nyhetsbrevarkiv på hemsidan. I nyhetsbrevarkivet ska varje brev vara en egen HTML-sida och ni ska sökmotoroptimera HTML-sidorna. Allihop. För många av er kan detta innebära ett rejält lyft i form av besök till hemsidan. Framförallt med tiden. Folk som söker på till exempel Google kommer hitta till hemsidan även genom ert brevarkiv, vilket vi förutsätter har relevant innehåll.

Ett sökmotoroptimerat nyhetsbrevarkiv är bra och ärlig sökmarknadsföring. Innehållet är ert, det ligger på er hemsida och innehållet är som sagt relevant för er verksamhet. Allt det jobb ni lagt ner på nyhetsbreven kan ni i efterhand få in affärer på genom fler sökträffar på Google.

Hur mycket arbete lägger ni ner på merförsäljning av denna typen? Och hur skickar ni era brev idag? Är de i HTML?

Sarah skrev nyligen ett ganska kul inlägg om ett företag som skickade sitt nyhetsbrev via Outlook. Det innehöll produkter som till exempel varmvattenberedare och däck av en viss modell. Folk söker på dessa produkter och dessa sökträffar fick Sarah och jag här på I love e-mail bara någon timme efter att Sarah lagt upp inlägget. Vi plockade förstaplaceringar på Google, trots att vi inte jobbar med varken varmvattenberedare eller däck. Mycket tack vara ett vår hemsida är optimerad.

Hade företaget som skickade ut detta nyhetsbrev byggt sina brev i HTML, lagt upp breven som sidor på hemsidan och sökmotoroptimerat dem, hade de fått in affärer inte bara via utskicket utan även i efterhand via sökmotorerna.

Något att fundera över. Tack för idén Sarah!