torsdag, 23 september 2010, 01:28

Nyhetsbrev anpassat för breda e-postfönster och webbversion

Sarah tyckte att det här var ett riktigt Christopher-brev och det är väl sant.

Det är enkelt, precis som jag tycker att det ska vara. Stilen är ganska lik vår stil här på I love e-mail. Hur kan jag inte tycka om det?

Och de har satt en snygg sko på brevet:

Men det som är lite speciellt är sidhuvudet och just bården i toppen, där loggan ligger. Denna sträcker sig över hela bredden. I ett smalt e-postfönster ser detta ut som ett brev men i webbversionen blir det nästan som en hemsida när huvudet breder ut sig. Snygg detalj som jag tycker lyfter webbversionen rejält och får den att bli något mer:

E-postutskick är väldigt tacksamma att jobba med. Till skillnad från webben kan man vara oändligt kreativ då man inte har navigationsmenyer, undersidor och användarvänlighet att ta hänsyn till. Iallafall inte på samma sätt.

Fyra hjärtan tycker jag att detta brev hade kunnat få, men det får bara tre. Avslutet verkar tyvärr lite misstänksamt: ”ps: if you received this launch news twice, mea culpa.”.

Varför ber man om utsäkt, i förväg, för eventuella dubbla utskick. För ett tag sedan fick jag höra talas om svenska e-postmarknadsförare som skickar ut samma nyhetsbrev igen till alla de som (enligt statistiken) inte har öppnat brevet första gången man skickat. Detta är lite fult, det kallas spam. Bara för att statistiken säger att en mottagare inte har öppnat kan de mycket väl ha öppnat ändå. E-poststatistik har vissa brister. Bildblockering, textversioner av breven och diverse andra orsaker kan visa ett öppnat brev som ej öppnat. Tänk på det.