tisdag, 6 juli 2010, 03:09

Dynamisk design för nyhetsbrev – den optimala lösningen

En av de senaste trenderna inom webbdesign är något man kallar dynamisk eller responsiv design.

Responsiv webbdesign går ut på att få innehållet att anpassa sig efter bredden på webbläsarfönstret. Med denna designlösning spelar det ingen roll om användaren har en smartphone, en liten netbook eller en stor stationär datorskärm. Webbsidan anpassar sig – i realtid.

Ett snyggt exempel är colly.com. Prova att minska bredden på webbläsarfönstret. Sidan ”bygger om sig” i realtid från 4 spalter, till 2 spalter, till 1 spalt.

Kan vi då inte använda det här för nyhetsbrev?

Jo visst kan vi det!

Det eviga tjatet om anpassning efter smala förhandsgranskningsfönster, mobila klienter och alla hundratals olika e-postklienter kan vi lägga på hyllan.

Vi låter breven anpassa sig efter bredden på e-postfönstret istället.

Med ett enkelt test får jag följande resultat:

I Gmail anpassar sig bredden på mitt dynamiska testmail automatiskt till 556 pixlar. Alldeles lagom.

I e-postklienter med smala vertikala förhandsgranskningsfönster, Microsoft Outlook till exempel, drar brevet ihop sig och anpassar sig till den smala bredden.

I e-postklienter med breda, horisontella förhandsgranskningsfönster blir brevet ganska utdraget. Inte riktigt lika snyggt, men det duger.

Och öppnar jag upp brevet i ett separat fönster, anpassar det sig till fönstret såklart. Snyggt!

På en smartphone, precis som i Outlook, drar brevet ihop sig och blir riktigt smalt. Perfekt!

Det här är gammal teknik som fler borde prova, det är som gjort för nyhetsbrev.

Vill du ha HTML-koden för min dynamiska testmall att bygga vidare på finns den att ladda ner i vårt första e-brev som dyker upp nästa månad. Koden är skriven och anpassad för e-postklienter.

Med vårt e-brev kommer även ett par andra hjälpsamma dokument som Sarah och jag har satt ihop. Anmäl dig till vårt e-brev.

Behöver du hjälp med dynamiska e-postmallar i ditt e-postverktyg, eller e-postmallar överhuvudtaget, kan du kontakta mig: christopher@iloveemail.se.